TRT 4K yayına başlıyor

[postlink] https://canl-televizyon-izle.blogspot.com/2014/12/trt-4k-yayna-baslyor.html[/postlink] trt-4k-ultra-hd-test-yayinina-basladi-4309TRT televizyonu 4K yani Ultra HD görüntü kalitesinde yayın yapmaya başlıyor. Şimdilik test aşamasında olan yayınlar TRT 4K'da uydu üzerinden izlenebilecek.

İnternetiniz ne kadar hızlı,hızınızı keşfedin !

TRT bugünden itibaren 4K yani Ultra HD çözünürlüğünde yayın yapmaya başlıyor. Televizyonun TRT 4K isimli yeni kanalı şimdilik belli saatlerde 4K yayın yapacak. Önümüzdeki yıldan itibaren yayınların tamamının 4K çözünürlüğünde yapılması planlanıyor.

Özel alıcı gerekiyor

Türksat üzerinden yapılacak deneme yayınlarını 4K çözünürlüğünde izleyebilmek için uyumlu bir televizyona ek olarak 4K uyumlu uydu alıcısı gerekecek. Şu an Türkiye’de çok yeni bir teknoloji olduğu için 4K uydu alıcı sayısı çok fazla değil. Ancak TRT ile işbirliği yapan Vestel, 4K destekli yerli uydu alıcısı ürettiğini açıkladı. Şimdilik televizyonlar üzerinde bütünleşik olarak bu teknoloji bulunmayacak. Ancak önümüzdeki aylarda üzerinde 4K destekli uydu alıcısı olan televizyonlar da satışa sunulacak.

Yayınları izleyebilmek için uydu alıcısının ayarlarını aşağıdaki gibi yapmak gerekiyor:

Frekans: 12123 MHz
Polarizasyon: Yatay (H)
Sembol Oranı: 15000

Eğer uydu alıcısı 4K desteğine sahip değilse yayınlar daha düşük çözünürlükle izleniyor.

Fiyatlar düştü

4K yani Ultra HD, 3840x2160 piksel çözünürlük sunuyor. Günümüzde bu çözünürlüğü destekleyen birçok televizyon satılıyor. Bu televizyonlar önceleri çok pahalı olsa da şu anda piyasada 2000 TL’den başlayan fiyatlarla 4K destekli bir ürün satın alınabiliyor. 4K yayıncılığın bir tarafında ise içerik üretimi yer alıyor. Kamera ve fotoğraf makineleri içinde bu çözünürlüğü destekleyen modellerin sayısı da giderek artıyor. Piyasada birçok markanın amatör ya da profesyonel pazara hitap eden 4K çözünürlük sunan video kamera ve fotoğraf makinesi bulunuyor. Aksiyon kamerası GoPro ve Sony'nin Action Cam modellerinin 4K desteği sunan sürümleri de mevcut.




Peki  4K  yayın nedir ?

TV üreticileri 4K TV'ler için kolları çoktan sıvadılar. Peki ya siz onlar hakkında ne biliyorsunuz?

Full HD çözünürlüğü 4'e katlayacak olan 4K TV'ler, her geçen gün bize yaklaşıyorlar. 4K TV'lerden faydalanabilmemiz için tabi ki 4K içeriğinin yaygınlaşması (ve tabi ki fiyatlarının da kabul edilebilir seviyeye düşmesi) gerekecek. Peki 4K tam olarak ne demek, neden bu kadar önemli?

4K TV nereden çıktı?

4K ve 8K TV, Ultra-High Definition (UHD) standardının alt ve üst kısımlarını temsil ediyorlar. NHK Science & Technology Research Laboratories tarafından 2007'de önerilen bir video biçimi olan UHD, videoları 24, 25, 50, 60 ve hatta 120 FPS ile oynatmaya izin veriyor.

4K UHDTV, 2160p çözünürlüğü ile şu anki 1080p'yi ikiye katlıyor. İki kat daha uzun ve iki kat daha geniş olan 3840×2160 çözünürlüğü ile 8.1MP'lik bir görsel gösterebiliyor. Bugünkü HD ekranlar ise 2.1MP'lik bir görüntü sağlayabiliyor. "4K" terimi, dikey pikselleri saymak endüstri standardı haline gelmiş olsa da, yatay piksellerin sayısından bahsediyor.

8K'de ise 4K'nin iki katı olan 7680×4320 çözünürlüğüne ulaşıyorsunuz. Bir 8K'nın piksel sayısına ulaşabilmek için çift sıralı 4 tane HDTV'yi bir araya götürmeniz gerekiyor. 8K TV'ler, 33.2MP'lik bir resim gösterebiliyor.

Ancak tüm yeni teknolojilerde olduğu gibi UHDTV'nin de giderilmesi gereken bazı sorunları var. Örneğin şu anki ağ altyapısı, bu televizyonları besleyecek veriyi iletmekte zorlanıyor.

4K'nin ekranında pikselleri tek tek görebilmeniz için yüzünüzü adeta TV'nizin ekranına yapıştırmanız gerekiyor. 4K'nın sunduğu görüntü kalitesini, Apple'ın Retina ekranını örnek verecek anlatabiliriz. Retina'daki gibi bir görüntü yoğunluğunun 80 inç'lik bir TV'ye geldiğini düşünün. Yüksek piksel yoğunluğu, 3D filmlerde de etkisini gösteriyor. Zira 3D filmlerde filmi pasif gözlüklerle izlediğinizde çözünürlük 1920×540'a düşüyor. Çözünürlüğü ikiye katlayan 4K, 1080p'nin bu kısıtlamalarını etkin bir biçimde aşıyor ve HD kalitesinde 3D görüntüler sağlayabiliyor.

4K teknolojisini benimseyen şirketlere de her geçen gün bir yenisi katılıyor. LG'nin bir 3D UHD TV'si, Sharp'ın Super Hi-vision TV'si, Sony'nin 4K Home Projector'ü bulunuyor ve fiyatların da HDTV'lerde olduğu gibi düşmesi bekleniyor.

 
Share this article :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2012. Canlı Tv izle - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger